Achillespeesklachten; hoe herken je ze?

Met de lente op komst worden de loopschoenen afgestoft en gaan we met z’n allen gemotiveerd naar buiten. Iedereen stelt zijn doelen en begint fanatiek met trainen, vaak té fanatiek. Deze té fanatieke start met trainen resulteert bij sommige hardlopers is achillespees problematiek.

Het is belangrijk om deze klachten te herkennen, want wat in het begin een onschuldige pijntje lijkt te zijn kan overgaan in een ontsteking van de achillespees. Het is daarom belangrijk om te weten dat deze klacht zich in een aantal stadia ontwikkelt, waarbij de volgende symptomen kunnen worden herkent:

Stadium 1: Je ervaart pijn aan de achillespees na een hardlooptraining. Deze trekt vanzelf weg na enkele uren
Stadium 2: Bij het begin van je hardlooptraining komt de pijn opzetten, maar je met wel in staat met deze pijn te trainen. De pijn na de training blijft langer aanwezig dan in stadium 1, maar trekt wel vanzelf weg
Stadium 3: De pijnklachten zijn tijdens de training aanwezig, maar ook in rust. Langdurige rust kan zorgen voor afname van de pijn.
Stadium 4: De pijnklachten zijn dusdanig hevig aanwezig tijdens sportactiviteiten, dat deze niet meer kunnen worden uitgevoerd
Stadium 5: De pijnklachten zijn continu aanwezig en rust heeft geen invloed meer op de afname van de pijn

Het is moeilijk om te zeggen waardoor de klachten ontstaan. De ene persoon is er meer vatbaar voor dan de andere. Enkele risicofactoren zijn:

  • disbalans tussen belasting en belastbaarheid; denk aan te snelle opbouw van de trainingsbelasting
  • een afwijkende stand van de voet
  • overgewicht
  • trainen op ongelijk terrein (bos, landwegen)
  • verkeerd renpatroon

Uw fysiotherapeut kan u helpen bij achillespeesklachten. Afhankelijk van het stadium waarin de klacht zich bevindt zal hij samen met u de behandelstrategie bepalen.
Een van de behandelingen die veel wordt toegepast en zeer effectief kan zijn, is shockwave therapie. Bij fysiotherapie Rosier kunt u ook hiervoor terecht.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?
Neem dan contact met ons op, of bereik ons direct op:

?info@fysiotherapierosier.nl
?043 363 52 02