Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Dit is anders dan een vochtophoping bij een blessure of ontsteking. De oorzaak is een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Vaak komt oedeem voor in de benen, maar het kan overal in het lichaam plaatsvinden.
Soorten oedeem
Er zijn verschillende vormen van oedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn of het gevolg van een andere aandoening (bijv. na een kankerbehandeling). Veneus oedeem wordt meestal veroorzaakt door vaatwand zwakte en komt vooral voor in de benen. De laatste soort is een vet- en vochtophoping, ook bekend als lipoedeem.
Oedeem behandelen
Start zo snel mogelijk met oedeemtherapie. In een beginnend stadium is de kans groot dat we de klachten kunnen verminderen. In de begin fase zitten we in de ‘reductiefase’. Waarbij het behandeldoel vermindering van oedeem is. Na enkele weken ga je over op de ‘onderhoudsfase’ daarbij zorgen we ervoor dat het oedeem gereduceerd blijf.
Voorbeelden van oedeemtherapie
- Manuele lymfedrainage is een massagetechniek voor de afvoer van vocht.
- Compressie (druk uitoefenen) om het behandelresultaat te behouden
- Voorlichting en advies over huidhygiëne en omgang met oedeem.
- Lymftaping om de circulatie en vochtafvoer te stimuleren.
- Ademhalingstechnieken voor een positieve vochtafvoer.

Oedeemtherapie
De juiste omgang met oedeem bepaalt het verloop van de aandoening. Daarom helpt oedeemtherapie je bij de verminderde omvang van oedeem, pijnvermindering, verbeterde functie van spieren en gewrichten en een lagere kans op infecties.
Effecten van oedeemtherapie
Het is belangrijk om vroegtijdig met oedeemtherapie te beginnen voor de beste resultaten. Patiënten spelen een essentiële rol in de behandeling door zelfmanagement aan te leren, vaak gecombineerd met oefentherapie.
Wordt oedeemtherapie vergoed?
Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie. Afhankelijk van de onderliggende aandoening is er sprake van een bekostiging vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Bij lymfoedeem is er (vrijwel) altijd sprake van een chronische machtiging.