Een verzwikte enkel (enkelband letsel) is een veel voorkomende blessure aan de enkelbanden. De klachten ontstaan vaak nadat iemand zich verstapt of verzwikt.
De enkel is opgebouwd uit verschillende botstructuren die door stugge, stevige bandstructuren zijn verbonden. De banden zorgen ervoor dat (extreme) bewegingen in het enkelgewricht worden opgevangen. Een verwikte enkel ontstaat als volgt: Als we ons verstappen of verzwikken, komen de enkelbanden maximaal op rek of erger; ze kunnen inscheuren of volledig afscheuren. Enkelband letsel komt voor aan de binnen- of aan de buitenkant van de enkel, maar het meeste letsel komt voor aan de buitenkant van de enkel
Naar gelang de ernst van de verzwikking zijn de verschijnselen:
- Zwelling(vooral in de eerste dagen)
- Bloeduitstorting
- Gevoel van instabiliteit
- Pijn bij bewegen of lopen
Uw fysiotherapeut kan middels verschillende onderzoekstechnieken en meetinstrumenten uw blessure beoordelen. Slechts in uiterste gevallen is het mogelijk dat naast een verrekking/scheuring van de banden ook een breuk aanwezig is in de enkel. Wanneer wij het niet vertrouwen zullen wij u altijd doorsturen naar een specialist.
De behandeling hangt af van de ernst van het letsel. Maar er zal altijd aandacht worden besteed aan; pijnvermindering, zwelling terugdringen, stabiliteitsoefeningen en looptherapie.
Het is van groot belang dat uw verzwikte enkel tijdig en op de juiste manier behandeld wordt om te voorkomen dat u een instabiele enkel blijft houden.
Wilt u meer informatie over enkelletsel of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Fysiotherapie Rosier.