Het hooikoorts seizoen is geopend!

Na een lange winter is het dan zo ver; het voorjaar staat voor de deur! De temperatuur begint te stijgen en dit nodigt dan ook uit om van de natuur te gaan genieten. Helaas krijgen Maar liefst 4 miljoen mensen in Nederland dit seizoen last van klachten zoals rode ogen, keelpijn en verstopte luchtwegen. Help, Hooikoorts!

Hooikoorts is een allergie, waarbij men overgevoelig is voor bepaalde soorten stuifmeel van bomen, planten en grassen. Doordat dit stuifmeel zich via de lucht verplaatst, komt het makkelijk via de neus, ogen en mond in de keel en luchtpijp terecht. Bij iemand met hooikoorts reageren de slijmvliezen sterk op dit stuifmeel en raken ze geïrriteerd.

Normaal gesproken beschermt het lichaam zichzelf tegen stuifmeel en pollen, door bij het eerste contact antistoffen aan te maken.

De stoffen die pollen en stuifmeel tegenwerken – zogenaamde IgE en mestcellen – focussen zich op de indringer die het lichaam binnenkomen. Ze maken hem onschadelijk en helpen een volgende “aanval” te bestrijden. Bij het gevecht van de mestcellen tegen de indringers komt er het stofje histamine vrij, de daadwerkelijke stof die de indringer onschadelijk maakt.

Omdat de klachten erg vervelend zijn, kiest de meerderheid van de mensen vaak voor een zogenaamd snelle medicinale oplossing. Deze zijn vaak erg duur én de persoon met hooikoortsklachten zal deze medicijnen het hele seizoen moeten blijven gebruiken.

Sinds 2016 is het medical taping bij hooikoorts-klachten in opkomst. Een oplossing die de klachten vermindert zónder dat er medicinale toevoegingen aan het lichaam worden gedaan. Uit een pilot die de laatste twee jaar is uitgevoerd bleek dat maar liefst 84% van de mensen die deze taping probeerden, flinke verlichting heeft ervaren in de hooikoortsklachten.

hooikoorts
Foto: vitaalmens.nl

Het blijkt dat het bindweefsel een grote rol speelt bij de afweer van het immuunsysteem. Dit bindweefsel komt voor in verschillende diktes en loopt door het hele lichaam als een soort netwerk. Komt er een verstoring in dit netwerk, dan geeft dit klachten en kunnen er spanningsverschillen ontstaan. Het aanleggen van deze tape op de huid, zorgt ervoor dat het bindweefsel op een andere manier geprikkeld wordt, en er dus een andere reactie ontstaat. Dit heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam  minder zal geïrriteerd zal reageren en stoffen aanmaakt om een allergische reactie tegen te gaan.

Het is gebleken dat na de eerste keer tapen, de patiënt meteen een positief effect ervaart. Door de tape minimaal 5 dagen te laten zitten en vervolgens nogmaals toe te passen, nemen de klachten zichtbaar verder af. Afhankelijk van het resultaat na twee behandelingen kan er besloten worden eventueel nog een derde keer te tapen voor een langdurig resultaat.

Ook bij Fysiotherapie Rosier kunt u terecht voor deze vorm van medical taping. Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.