Lage rugpijn is een verschijnsel dat vele oorzaken kent. Vandaag zoomen we specifiek in op discusproblematiek; hoe herken je deze en wat kun je er zelf aan doen?
Onze rug bestaat o.a. uit botten, zenuwen, spieren en banden. Het ‘skelet’ van onze rug is opgebouwd uit wervels, met daartussen een tussenwervelschijf; ook wel discus intervertebralis genoemd. De functie van de disci is de beweeglijkheid van de wervelkolom en een schokbrekereffect te garanderen. De discus is opgebouwd uit een kern(nucleus pulposi) en buitenste vezels (anulus fibrosis). Een substantieel onderdeel van de discus is water.
Degeneratie van de discus verloopt vaak via de volgende stadia:
Bulging; uitstulping van de discus
- Protrusie: de nucleus pulposus drukt door de anulus fibrosis heen
- Prolaps: een deel van de nucleus pulposus komt door een scheur in de anulus fibrosis naar buiten, Een prolaps wordt hernia nucleus pulposus genoemd.
Het kan zo zijn dat de discus, in één van de bovengenoemde fasen, tegen de zenuwen drukt die hier gelokaliseerd zijn. Deze prikkeling kan klachten teweeg brengen, voorbeelden van klachten zijn:
- uitstralende pijn in één of twee benen
- krachtverlies in één of twee benen (dit merk je bijvoorbeeld tijdens traplopen)
- een dof, tintelend en slapend gevoel in één of twee benen
- bepaalde bewegingen veroorzaken een schietende, stekende pijn in één of twee benen
- statische houdingen zijn moeilijk te verdragen: lang zitten, staan, maar ook slenteren. Daarentegen zorgt wandelen vaak voor verlichting van de klachten.
Hoewel de discushernia in de volksmond als rugklachten wordt benoemd, zijn de bijbehorende klachten dus vaak niet gelokaliseerd in de rug maar juist in de benen. Natuurlijk is een bijkomende klacht vaak rugpijn, maar door veel patiënten worden de klachten in de benen als veel heftiger en beperkender ervaren.
Een eenduidige oorzaak voor discusproblematiek is er niet. Er zijn wel een aantal risicofactoren bekend:
- Volwassenen tussen de 25 en 50 jaar lopen het meeste risico
- Regelmatig fysiek zware werkzaamheden uitvoeren
- Roken
- Overgewicht
- Veel zitten
Kijkend naar bovenstaande risicofactoren zijn er dus ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans op discusproblematiek te verkleinen:
- Drink voldoende water; disci bestaan voor het grootste deel uit water. Wanneer je voldoende gehydrateerd bent, is je discus beter in staat om zijn functie uit te kunnen voeren.
- Zorg voor een goede core-stability
- Actieve leefstijl
- Vermijd langdurige statische belasting; niet in dezelfde houding door brengen.
Wat kan Fysiotherapie Rosier doen voor u?
Door middel van passieve mobilisaties wordt het natuurlijk herstel bevorderd. Daarnaast zal de fysiotherapeut u leefstijladviezen geven en oefentherapie.
Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.