Manuele Therapie

Manuele therapie

Fysiotherapie of manuele therapie?

Naast reguliere fysiotherapie biedt Fysiotherapie Rosier in Maastricht ook manuele therapie. Maar wat is een manueel therapeut eigenlijk en wat is het verschil tussen manuele- en fysiotherapie? We merken dat dit een steeds terugkerende vraag is en graag leggen we dit uit.

Manuele therapie; een andere manier van onderzoeken en behandelen.

Manuele therapie is een specialistische vorm binnen de fysiotherapie die met name gericht is op de diagnostiek en behandeling van functiestoornissen aan de wervelkolom en andere gewrichten.

Een manueel therapeut is van origine een fysiotherapeut. Na deze opleiding heeft de manueel therapeut een specialistische opleiding binnen de fysiotherapie gevolgd van 3 jaar. Tijdens deze opleiding heeft hij extra kennis opgedaan over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en beschikt daarbij over specifieke technieken voor diagnostiek en behandeling.

Twee veel gebruikte technieken door een manueel therapeut zijn mobilisaties en manipulaties. Een mobilisatie heeft als doel een gewricht beter te laten bewegen met eventuele pijnvermindering. Een manipulatie is een mobilisatie van een gewricht, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid en een korte impuls. Vaak treedt hierbij een knappend geluid op; dit wordt in de volksmond veelal ‘kraken’ genoemd.

Samengevat kan worden gezegd dat het grote verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut zit in de manier van onderzoeken en behandelen.

manuele-therapie_maastrichtNet als voor een consult reguliere fysiotherapie is een verwijzing voor een consult manuele therapie niet noodzakelijk. Deze consult wordt vergoed door uw zorgverzekeraar mits u aanvullend bent verzekerd voor fysiotherapie. Iedere zorgverzekeraar hanteert hierbij zijn eigen regels en/of tarieven. Hierover kunnen de fysiotherapeuten van fysiotherapie Rosier u informeren, uiteraard kunt u dit ook zelf navragen bij uw zorgverzekeraar. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Bekijk dan de tarieven van manuele therapie bij Rosier.

Lees meer over het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie.

Ons Zorgaanbod